• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Evrim Demirel ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
18/10/2018 14:34
Sağlıklı Salatanın 7 Önemli Kuralı...

Evrim Demirel
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Kadıköy Hastanesi

     Rokasından kıvırcığına, domatesinden kuzukulağına, taze soğanından reyhanına ve daha birçoğuna... Salata, besin değerleri açısından zengin güçlü silahşörleri, kendine has tadı ve rengiyle lezzetinin yanı sıra tam bir sağlık deposu. Ancak aman dikkat! Salata hazırlarken bazı kurallara mutlaka uyulması gerekiyor. Aksi halde sağlık vadeden bu yeşillikler bir anda tehlikeli hale gelebilir. Üstelik içine katılan soslar ile kilo almanıza bile neden olabilir. Salatanın faydalarını ve sağlıklı salata hazırlalamak için şu 7 kurala uymak gerekiyor.

1. Lezzet artırıcı soslardan kaçının
     Bağırsak hareketlerini hızlandıran ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasına yardımcı olan salata, vücudu toksik öğelerden temizleyerek yeniliyor. Aynı zamanda yüksek lif ve yüksek su içeriği sayesinde mide kapasitesini doldurarak tokluk hissi de yaratıyor. Düşük kalorileri ile diyet yapanlar için de uzun süreli tokluk sağlıyor. Ancak, düşük kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmezi olan salata, daha fazla kilo almanıza da yol açabilir! Salatanın üzerine koyacağınız soslar, içindeki pek çok katkı maddesinin yanı sıra yüksek kalorileri ile tehdit oluşturabiliyor. Bu nedenle salatanıza saf zeytinyağı ve limon, biraz da elma sirkesi ekleyip başka bir sos kullanmamakta fayda var.

2. Gelişigüzel yıkamayın
     Salatalar, yüksek miktarda antioksidan ve lif içermeleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyor. Buna karşın yeşil yapraklı sebzeler; yapıları itibariyle birçok hastalık riski taşıyabiliyor. Bu nedenle, salata malzemelerini musluk altında gelişigüzel temizlemek ciddi tehlikelere davetiye çıkarıyor.  Örneğin; yiyeceklerin üretilmesi esnasında zararlı organizmalardan korumak için kullanılan pestisitler iyi yıkanmadığında besinlerin üzerinde kalabiliyor ve buna bağlı olarak da insanda ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor. Musluk altında akıttıktan sonra içine sirke koyduğunuz bol su dolu bir kapta yeşillikleri mutlaka bekletin. Bir süre sonra kirli suyu döküp musluk altında teker teker tekrar yıkayın.

3. ‘Bahçe bunlar, doğal’ diye yanlış inanışa kapılmayın
     ‘Bahçe bunlar, doğal, temiz’ diye yanlış bir inanışa kapılmayın. Bahçe yeşillikleri olması onun sağlıklı ve organik olduğu anlamına gelmez. Zira, kanalizasyonun karıştığı sular da ishal gibi hastalıklara yol açabilirken, yol kenarlarında satılan yeşilliklerin ise üzerine yoldan geçen araçların egzozundan gelen zararlı atıklar sinebiliyor ve böylece salata malzemeleri zararlı hale gelebiliyor.

4. Metal bıçak kullanmayın
     Yeşillikleri doğrarken metal bıçak değil tahta bıçak kullanın. Hatta en iyisi elinizle doğramanız. Metal, yeşilliklerde vitamin ve mineral kaybına yol açıyor ki özellikle de küçük çocuklar, hamile ve emzikliler için bu değerler çok önemli. Yeşillikleri küçük parçalar yerine büyük parçalar şeklinde doğramak da en faydalısı.  

5. Çok bekletmeyin
     Bu tür yiyecekler besin değerini çabuk kaybettiğinden, tüketmeden hemen önce ve tüketeceğiniz miktarda hazırlamak ideali. Ancak günün yoğun koşuşturmacasının ardından evde hazır olsun diyorsanız tüm yeşillikleri ve salata malzemelerini iyice yıkayıp doğramadan buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın ya da salatalık malzemelerini hazırlayarak koyduğunuz kabın kapağını hava almaması için iyice kapatın. 

6. Kesme tahtasını temizleyin
     Salata çiğ tüketilen bir besin olduğundan, kesme tahtasını her kullanımdan önce yıkamaya özen gösterin. Aynı zamanda kesme tahtalarını besinlere göre ayırın. Et kestiğiniz tahta ve çiğ sebzeleri doğradığınız kesme tahtasının birbirinden farklı olması çok önemli. Aksi halde kesme tahtasına bulaşabilecek bir mikroorganizma salatanıza geçebilir ve hastalık kapmanıza neden olabilir. 

7. Önce yıkayıp sonra doğrayın
     Çiğ sebze ve salatalarımızı kesinlikle önce iyice yıkamalı, sonra az bıçak darbesi ile veya elle doğramalıyız. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini darbelerden ve sıcaklık gibi faktörlerden kayıplara çok çabuk uğrar. O nedenle örneğin; ıspanaklarımızı veya marullarımızı ilk önce uygun koşullarda yıkayıp sonra doğrayarak tüketmeliyiz. 

Önceki Yazılar :
Haberler
  Bakan Pekcan, OECD Bakanlar Konseyi toplantısına katıldı

  Yüksek rekolte fındıkta fiyatı düşürecek

  Albayrak İVME Finansman Paketi’ni açıkladı

  “Bankacılık sektörüne özel çözümler üretilmeli”

  Deri ihracatçıları Uzakdoğu pazarına odaklanacak

  Qatar Airways Doha’dan İzmir’e doğrudan ilk seferini yaptı

  “Kentin kaderini değiştiren 15 yıl”

  Panasonic Eco Solutions Türkiye, şirket ünvanında değişikliğe gitti

  Palandöken, “Fiyatları düşürmek için maliyetler azaltılmalı”

  Konak’ta vezneler hafta sonu da açık

  Yerli otomobilin 2019 sonunda ilk prototipi çıkacak

  “Türkiye dünyada kararı merak edilen bir ülke”

  Ocak: “Ülkemizde bankacılık sektörü dünyadan ileride”

  Deri sektöründen 600 milyon $ ihracat

  Başkan Tunç Soyer: Sizlerle gurur duyuyorum

  Karşıyaka ve Konak tramvayı 35 milyon yolcu sayısına ulaştı

  Seferihisar Belediyesi’nden ‘Ayın Personeli’ uygulaması

  Hizmet, perakende ve inşaat güven endeksinde azalma

  Kapasite kullanım oranı Mayıs’ta % 76,3’e yükseldi

  Yeni Renault Clio Euro NCAP’ten beş yıldız elde etti

  Ölçü aleti kullanan esnafa fırsat tanındı

  Arsa değeri yüksekse konutta metrekare arttıkça birim fiyat artıyor

  TİAD’a yeni görsel kimlik

  1 GB mobil internet için 2.25 Dolar ödüyoruz

  Ege Endüstri yine EBSO’nun sanayi devleri arasında

  Kingston’dan yeni nesil NVMe PCIe SSD: KC2000

  Akıllı telefonları pos cihazına çeviren ALNEO uygulaması yayınlandı

  Brisa ‘Aklıyla’ geleceğe hazırlanıyor

  Anadolu Sigorta’dan, uzaktan görüntülü Ekspertiz uygulaması

  Türk Prysmian yerli üretim ile ekonomiye katkı sağlıyor

  Urla Belediyesi’nin ‘WhatsApp iletişim hattı’ hizmete girdi

  Foça’da 9. Geleneksel Kitap Şenliği

  Her şey bisikleti olmayan çocuklar için

  Torba yasa meclis komisyonundan geçti

  65 yaş üstü sağlıklı kişiler, gençlerden daha verimli çalışabilir

  Zayıflarken kalp sağlığınızdan olmayın

  Bitkilerin gücü ile sağlıklı yaşlanın

  ‘Çirkin ördek yavrusu’nu arıyorlar

  T.C. BAYINDIR İCRA DAİRESİ 2017/1028 ESAS TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  AHŞAP DESENLİ CTP BORU, ÇUBUK ve KUTU PROFİL ALIMI

  Beşikçi’ye şükran plaketi

  Müzik terapi ile otizmli bireylere umut

  T.C. İZMİR 3. İCRA DAİRESİ 2018/4768 TLMT. TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  Bornovalılar tiyatroya, bağışlanan kitaplar köy okuluna

  Tatilde gözetleme cihazlarının kurbanı olmayın

  Bilişim 500 Araştırması’na göre bilişim sektörü yazılımda büyüyor

  T.C. İZMİR 3. İCRA DAİRESİ 2019/1412 TLMT. TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  T.C. KEMALPAŞA İCRA DAİRESİ 2019/162 TLMT. TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 24.05.2019
  Ticaret 23.05.2019
  Ticaret 22.05.2019
  Ticaret 21.05.2019
  Ticaret 20.05.2019
  Ticaret 18.05.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni