• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Evrim Demirel ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
18/10/2018 14:34
Sağlıklı Salatanın 7 Önemli Kuralı...

Evrim Demirel
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Kadıköy Hastanesi

     Rokasından kıvırcığına, domatesinden kuzukulağına, taze soğanından reyhanına ve daha birçoğuna... Salata, besin değerleri açısından zengin güçlü silahşörleri, kendine has tadı ve rengiyle lezzetinin yanı sıra tam bir sağlık deposu. Ancak aman dikkat! Salata hazırlarken bazı kurallara mutlaka uyulması gerekiyor. Aksi halde sağlık vadeden bu yeşillikler bir anda tehlikeli hale gelebilir. Üstelik içine katılan soslar ile kilo almanıza bile neden olabilir. Salatanın faydalarını ve sağlıklı salata hazırlalamak için şu 7 kurala uymak gerekiyor.

1. Lezzet artırıcı soslardan kaçının
     Bağırsak hareketlerini hızlandıran ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasına yardımcı olan salata, vücudu toksik öğelerden temizleyerek yeniliyor. Aynı zamanda yüksek lif ve yüksek su içeriği sayesinde mide kapasitesini doldurarak tokluk hissi de yaratıyor. Düşük kalorileri ile diyet yapanlar için de uzun süreli tokluk sağlıyor. Ancak, düşük kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmezi olan salata, daha fazla kilo almanıza da yol açabilir! Salatanın üzerine koyacağınız soslar, içindeki pek çok katkı maddesinin yanı sıra yüksek kalorileri ile tehdit oluşturabiliyor. Bu nedenle salatanıza saf zeytinyağı ve limon, biraz da elma sirkesi ekleyip başka bir sos kullanmamakta fayda var.

2. Gelişigüzel yıkamayın
     Salatalar, yüksek miktarda antioksidan ve lif içermeleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyor. Buna karşın yeşil yapraklı sebzeler; yapıları itibariyle birçok hastalık riski taşıyabiliyor. Bu nedenle, salata malzemelerini musluk altında gelişigüzel temizlemek ciddi tehlikelere davetiye çıkarıyor.  Örneğin; yiyeceklerin üretilmesi esnasında zararlı organizmalardan korumak için kullanılan pestisitler iyi yıkanmadığında besinlerin üzerinde kalabiliyor ve buna bağlı olarak da insanda ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor. Musluk altında akıttıktan sonra içine sirke koyduğunuz bol su dolu bir kapta yeşillikleri mutlaka bekletin. Bir süre sonra kirli suyu döküp musluk altında teker teker tekrar yıkayın.

3. ‘Bahçe bunlar, doğal’ diye yanlış inanışa kapılmayın
     ‘Bahçe bunlar, doğal, temiz’ diye yanlış bir inanışa kapılmayın. Bahçe yeşillikleri olması onun sağlıklı ve organik olduğu anlamına gelmez. Zira, kanalizasyonun karıştığı sular da ishal gibi hastalıklara yol açabilirken, yol kenarlarında satılan yeşilliklerin ise üzerine yoldan geçen araçların egzozundan gelen zararlı atıklar sinebiliyor ve böylece salata malzemeleri zararlı hale gelebiliyor.

4. Metal bıçak kullanmayın
     Yeşillikleri doğrarken metal bıçak değil tahta bıçak kullanın. Hatta en iyisi elinizle doğramanız. Metal, yeşilliklerde vitamin ve mineral kaybına yol açıyor ki özellikle de küçük çocuklar, hamile ve emzikliler için bu değerler çok önemli. Yeşillikleri küçük parçalar yerine büyük parçalar şeklinde doğramak da en faydalısı.  

5. Çok bekletmeyin
     Bu tür yiyecekler besin değerini çabuk kaybettiğinden, tüketmeden hemen önce ve tüketeceğiniz miktarda hazırlamak ideali. Ancak günün yoğun koşuşturmacasının ardından evde hazır olsun diyorsanız tüm yeşillikleri ve salata malzemelerini iyice yıkayıp doğramadan buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın ya da salatalık malzemelerini hazırlayarak koyduğunuz kabın kapağını hava almaması için iyice kapatın. 

6. Kesme tahtasını temizleyin
     Salata çiğ tüketilen bir besin olduğundan, kesme tahtasını her kullanımdan önce yıkamaya özen gösterin. Aynı zamanda kesme tahtalarını besinlere göre ayırın. Et kestiğiniz tahta ve çiğ sebzeleri doğradığınız kesme tahtasının birbirinden farklı olması çok önemli. Aksi halde kesme tahtasına bulaşabilecek bir mikroorganizma salatanıza geçebilir ve hastalık kapmanıza neden olabilir. 

7. Önce yıkayıp sonra doğrayın
     Çiğ sebze ve salatalarımızı kesinlikle önce iyice yıkamalı, sonra az bıçak darbesi ile veya elle doğramalıyız. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini darbelerden ve sıcaklık gibi faktörlerden kayıplara çok çabuk uğrar. O nedenle örneğin; ıspanaklarımızı veya marullarımızı ilk önce uygun koşullarda yıkayıp sonra doğrayarak tüketmeliyiz. 

Önceki Yazılar :
Haberler
  17 Şubat 2019 Tarihli ve 30689 Sayılı Resmî Gazete

  Buğday üreticisi yüzünü arpaya döndü

  Beyaz eşya sektöründe umutlar marta kaldı

  Müze gelirinde yüzde 32,04’lük düşüş

  Türk organik ürünleri dünyaya açıldı

  TARKEM modelinin Türkiye’ye anlatılması gerekir

  Ev ve mutfak eşyalarında yeni hedef İngiltere

  2018 yılı ihracat şampiyonları belli oldu

  Geleceği Yazan Kadınlar için son başvuru tarihi 22 Şubat oldu

  Koç Holding’in 2018 yılı konsolide cirosu 143,2 milyar TL olarak gerçekleşti

  ‘Dyo Sanat Ödülleri’den 52 yılda 23.424 eser

  İzmir iş dünyasından Albayrak’a ekonomi raporu

  Palandöken, “Emekliliği gelmiş esnafa kolaylık sağlanmalı”

  Türk seramiği 130 ülkeden 91 bin ziyaretçiyle buluştu

  KOBİ üretimini destekleyecek paketler yolda

  HORECA Fuarı ile konaklama ve gastronomi sektörü çıkarma yapacak

  Poşet başına 15 kuruş devlet, 10 kuruş market alıyor

  GROHE, DGNB Gümüş Sertifika ödülünü aldı

  İnci Vakfı Çocuk Orkestrası’na AB Projesi ile uluslararası destek

  Türk bilim insanlarından deniz temizliğinde önemli buluş

  Savunmanın anahtarı ‘yerli’ yüksek teknolojide

  Markalı konutta fiyatlar artmadı

  Zorunlu karşılıklar açıklandı

  IFS yeni çözümleri ile WIN EURASIA 2019’da

  Çin’in büyük veri sektörü 2019’da hızlı büyümeyi sürdürecek

  “Şeref konuğumuz olun”

  Yapay zeka, oyun kurallarını yeninden yazıyor

  Nestlé Pure Life ve National Geographic’den çocuklar için eğlenceli işbirliği

  ATSO Başkanı Dr. Mehmet Ulusoy, “Emin adımlarla ilerliyoruz”

  Cimnastikte bir marka: Bornova Belediyespor

  Bornova Belediyesi Kız Öğrenci Yurdu kayıtları başladı

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  16 Şubat 2019 Tarihli ve 30688 Sayılı Resmî Gazete

  15 Şubat 2019 Tarihli ve 30687 Sayılı Resmî Gazete - Mükerrer

  Karayollarında Durum

  ALÜMİNYUM DOĞRAMA ve CAM BÖLME HİZMETİ ALINACAKTIR

  ALÜMİNYUM DOĞRAMA ve CAM BÖLME HİZMETİ ALINACAKTIR

  İşsizlik oranı %12,3 seviyesinde gerçekleşti

  Dünya’nın çeliği Türkiye’de test ediliyor

  Perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre %9,2 azaldı

  E-ticaret sektörü 14 Şubat’ı sevdi

  HALK GYO’nun net kârı 395 milyon TL

  Dacia Duster’a yeni nesil benzinli motor

  İZTO’dan plastik sektörüne güzel haber

  “Kullanıcı değil, üretici ve yön verici olmalıyız”

  TEB: Eczacılar ilaç bulmakta zorlanıyor

  Meslek hizmet ödülü Prof Dr. Rasih Yılmaz’ın

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 18.02.2019
  Ticaret 16.02.2019
  Ticaret 15.02.2019
  Ticaret 14.02.2019
  Ticaret 13.02.2019
  Ticaret 12.02.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni