• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Evrim Demirel ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
18/10/2018 14:34
Sağlıklı Salatanın 7 Önemli Kuralı...

Evrim Demirel
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Kadıköy Hastanesi

     Rokasından kıvırcığına, domatesinden kuzukulağına, taze soğanından reyhanına ve daha birçoğuna... Salata, besin değerleri açısından zengin güçlü silahşörleri, kendine has tadı ve rengiyle lezzetinin yanı sıra tam bir sağlık deposu. Ancak aman dikkat! Salata hazırlarken bazı kurallara mutlaka uyulması gerekiyor. Aksi halde sağlık vadeden bu yeşillikler bir anda tehlikeli hale gelebilir. Üstelik içine katılan soslar ile kilo almanıza bile neden olabilir. Salatanın faydalarını ve sağlıklı salata hazırlalamak için şu 7 kurala uymak gerekiyor.

1. Lezzet artırıcı soslardan kaçının
     Bağırsak hareketlerini hızlandıran ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasına yardımcı olan salata, vücudu toksik öğelerden temizleyerek yeniliyor. Aynı zamanda yüksek lif ve yüksek su içeriği sayesinde mide kapasitesini doldurarak tokluk hissi de yaratıyor. Düşük kalorileri ile diyet yapanlar için de uzun süreli tokluk sağlıyor. Ancak, düşük kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmezi olan salata, daha fazla kilo almanıza da yol açabilir! Salatanın üzerine koyacağınız soslar, içindeki pek çok katkı maddesinin yanı sıra yüksek kalorileri ile tehdit oluşturabiliyor. Bu nedenle salatanıza saf zeytinyağı ve limon, biraz da elma sirkesi ekleyip başka bir sos kullanmamakta fayda var.

2. Gelişigüzel yıkamayın
     Salatalar, yüksek miktarda antioksidan ve lif içermeleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyor. Buna karşın yeşil yapraklı sebzeler; yapıları itibariyle birçok hastalık riski taşıyabiliyor. Bu nedenle, salata malzemelerini musluk altında gelişigüzel temizlemek ciddi tehlikelere davetiye çıkarıyor.  Örneğin; yiyeceklerin üretilmesi esnasında zararlı organizmalardan korumak için kullanılan pestisitler iyi yıkanmadığında besinlerin üzerinde kalabiliyor ve buna bağlı olarak da insanda ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor. Musluk altında akıttıktan sonra içine sirke koyduğunuz bol su dolu bir kapta yeşillikleri mutlaka bekletin. Bir süre sonra kirli suyu döküp musluk altında teker teker tekrar yıkayın.

3. ‘Bahçe bunlar, doğal’ diye yanlış inanışa kapılmayın
     ‘Bahçe bunlar, doğal, temiz’ diye yanlış bir inanışa kapılmayın. Bahçe yeşillikleri olması onun sağlıklı ve organik olduğu anlamına gelmez. Zira, kanalizasyonun karıştığı sular da ishal gibi hastalıklara yol açabilirken, yol kenarlarında satılan yeşilliklerin ise üzerine yoldan geçen araçların egzozundan gelen zararlı atıklar sinebiliyor ve böylece salata malzemeleri zararlı hale gelebiliyor.

4. Metal bıçak kullanmayın
     Yeşillikleri doğrarken metal bıçak değil tahta bıçak kullanın. Hatta en iyisi elinizle doğramanız. Metal, yeşilliklerde vitamin ve mineral kaybına yol açıyor ki özellikle de küçük çocuklar, hamile ve emzikliler için bu değerler çok önemli. Yeşillikleri küçük parçalar yerine büyük parçalar şeklinde doğramak da en faydalısı.  

5. Çok bekletmeyin
     Bu tür yiyecekler besin değerini çabuk kaybettiğinden, tüketmeden hemen önce ve tüketeceğiniz miktarda hazırlamak ideali. Ancak günün yoğun koşuşturmacasının ardından evde hazır olsun diyorsanız tüm yeşillikleri ve salata malzemelerini iyice yıkayıp doğramadan buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın ya da salatalık malzemelerini hazırlayarak koyduğunuz kabın kapağını hava almaması için iyice kapatın. 

6. Kesme tahtasını temizleyin
     Salata çiğ tüketilen bir besin olduğundan, kesme tahtasını her kullanımdan önce yıkamaya özen gösterin. Aynı zamanda kesme tahtalarını besinlere göre ayırın. Et kestiğiniz tahta ve çiğ sebzeleri doğradığınız kesme tahtasının birbirinden farklı olması çok önemli. Aksi halde kesme tahtasına bulaşabilecek bir mikroorganizma salatanıza geçebilir ve hastalık kapmanıza neden olabilir. 

7. Önce yıkayıp sonra doğrayın
     Çiğ sebze ve salatalarımızı kesinlikle önce iyice yıkamalı, sonra az bıçak darbesi ile veya elle doğramalıyız. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini darbelerden ve sıcaklık gibi faktörlerden kayıplara çok çabuk uğrar. O nedenle örneğin; ıspanaklarımızı veya marullarımızı ilk önce uygun koşullarda yıkayıp sonra doğrayarak tüketmeliyiz. 

Önceki Yazılar :
Haberler
  “Bana gücünüz yetmez ama kente zarar veriyorsunuz”

  Karabağlar Belediyesi’nden amatör futbol kulüplerini sevindiren destek

  Karşıyaka’da milli gurur

  Her semte eşit hizmet

  Bayraklı’da 9 yılda ücretsiz 8’inci diş polikliniği

  Çamdibi Atatürk Parkı yenilendi

  STAR Rafineri’de üretim planlandığı şekilde devam ediyor

  2019 maaş zammı ortalaması belli oldu

  PayU, Türkiye’yi bölgesel merkez yapacak

  Siber güvenlikte istihdam açığı var

  Kaspersky Lab, veri işleme çalışmalarını Zürih’e taşıdı

  Lords Mobile Oyun Müziklerine Klaus Badelt imzası

  Eğitim 4.0 İstanbul’da konuşulacak

  Bornova’ya bir kültür merkezinin daha açılışı yapılıyor

  İhale Özetleri

  15 Kasım 2018 Tarihli ve 30596 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  ÇEŞME BELEDİYESİ MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜNDEN İLANEN TEBLİĞ

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 30.11.2018 - 13:30

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 07.12.2018 - 11:30

  FERSAN FERMANTASYON ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN

  T.C. İZMİR 10. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN İLAN

  ORİON EĞİTİM VAKFI MÜTEVELLİ HEYETİ TOPLANTISI DUYURUSU

  Lucien Arkas İzmir vergi rekortmeni

  İzmir yaşam kalitesiyle atağa geçti

  Esnaf ve sanatkârın faiz yükü hafifletilecek

  Egeli konfeksiyon ihracatçıları Hollanda’da iki organizasyona birden katıldı

  Türk Savunma Sanayisinin Amiral gemisi ASELSAN 43 yaşında

  Palandöken, “Defter tutma hadleri yeniden belirlenmeli”

  TMO, çeltik alımına başlıyor

  Tarım-Üfe, Ekimde %0,88 arttı

  Nakit ödeme zorunluluğu yok

  Hisarcıklıoğlu, “Kanun teklifini doğru bumuyorum”

  “Ege ekonomisi Türkiye’nin lokomotifi olacak”

  İzmir ulaşımında grev sesleri

  Ömer Yahşi, “İzmirli öğrencilere inanıyoruz”

  İzmir Kalkınma Ajansı’ndan alternatif turizme destek

  “Gayrimenkulde İzmir’e olan talep artıyor”

  En çok çiçek Hollanda’ya satıldı

  Temizlik İşleri bünyesinde iki ayrı ekip oluşturuldu

  “Turizm sektörü nitelikli turiste yönelmeli”

  Yücesoy, ‘Santrall’ premium projeler arasında yerini aldı

  Akciğer kanserinin maliyeti 8,8 milyar TL

  Yüksek topuk ve babet ayak sağlığını tehdit ediyor

  “Ağrı tedavisinde ilk müracaat fizik tedavi hekimleri olmalı”

  62 ilaç daha geri ödeme listesinde

  “2040’ta her 10 kişiden 1’i diyabetli olacak”

  “Ya bize kendini hiç göstermeyecek ya da bizi hiç bırakmayacaktın”

  Karşıyaka bu yıl da zirvede

  Seferihisar Tarım Şenliği başlıyor

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 15.11.2018
  Ticaret 14.11.2018
  Ticaret 13.11.2018
  Ticaret 12.11.2018
  Ticaret 10.11.2018
  Ticaret 09.11.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni