Erişilebilir ulaşım çalıştayına yoğun ilgi
SELDA AK
Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye’de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliğinin Geliştirilmesi Projesi ulaşım sektörünün temsilcilerini İzmir’de düzenlenen çalıştayda bir araya getirdi. Hareket kısıtlılığı yaşayan tüm yolcuların ulaşım hizmetlerinden daha fazla yararlanmalarını amaçlayan proje, ulaşım araçlarını her bireyin rahatça kullanabilmesini sağlamak için ülkedeki tüm ulaşım yollarını ve toplu taşımacılığı kapsayan bir strateji ve eylem planı ortaya koymayı hedefliyor.
Suat Taşer Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen Türkiye'de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliği Projesi İzmir Harekete Geçme Çalıştayı’nda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, projenin farkındalığa katkı sağladığını dile getirdi. Farkındalığın samimi bir anlama hali olduğuna değinen İskurt, “Farkındalık önce dile yerleşir sonra gönüllere.
Erişilebilirlik alanındaki farkındalığı da böyle yaygınlaştıracağız. Avantajlı ve dezavantajlı grup kavramlarını farkında olmadan ortaya çıkarıyoruz. Avantaj üstünlük anlamına geliyor ama üstün olan bir taraf yoktur, hizmeti yeterince kullanan ve kullanamayan vardır. Bazı terimleri sorgulamalıyız. 2013'de yayınlanan yasal düzenleme ile daha önce resmi kanallarda kullanılan 'özürlü, çürük' gibi ifadelerin yerini 'engelli' aldı. 2017 Ağustos'ta başlatılan bu proje de çok önemlidir” dedi.
“Farkındalık için herkes aktif rol almalı”
Projeye katılanların gönüllü olmadıkça ve sosyal alanlarda vakit geçirmedikçe farkındalık çalışmalarının eksik kalacağına vurgu yapan Bakan Yardımcısı İskurt, toplumdaki herkesin aktif rol alması gerektiğini söyledi. İskurt, “Bugün çalıştayda sesinizi duyurmak istiyoruz. Engelli, yaşlı, hareket kısıtlılığı olan yada olmayanlar ulaşım araçlarını kullanarak sosyal hayata karışmalı.