• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Ege’nin eşsiz gıdası şifa deposu enginar

25 Şubat 2021 Perşembe 10:00
12
14
16
18

Ege’nin eşsiz gıdası şifa deposu enginar

           HABER MERKEZİ      
     İzmir’de oldukça fazla tüketilen, sakız enginarı adıyla Urla, Çeşme, Ildır ve Karaburun taraflarında yetiştirilen enginar, eşsiz faydalarıyla tam bir şifa deposu. Vücut hücrele-rini yenileyerek yaşlanmayı geciktiren, romatizma şikayetlerini azaltan, kolesterolü düşüren, sindirim sistemine katkıda bulunan enginar, aynı zamanda diyet yapanların da vazgeçilmez gıdası olarak biliniyor.

KOLESTROL İÇERMİYOR
     Sayısız faydaya sahip enginar hakkında bilgi veren Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, enginarın nasıl tüke-tilmesi gerektiğini de anlattı. Hasadı Nisan ayı sonuna kadar devam eden enginarın İzmir’de tüketiminin yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fa-dıloğlu, “100 gram taze ve çiğ enginar yaklaşık 60 kaloridir. 3 gram protein, 7,8 gram karbonhidrat ve 0,2 gram yağ içerir. Kolesterol içermez, posa içeriği yüksek-tir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir yönünden zengindir ve A, B1, B6, K ve C vitaminleri içerir. 1 orta boy çiğ enginar günlük demir ihtiyacının yüzde 9’unu karşılayacak kadar demir içerir. Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze veya meyve, mineral bolluğu bakımından enginarla yarışamaz” dedi.

KARACİĞER DOSTU
     Enginarın karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığını be-lirten Fadıloğlu, “Karaciğeri koruyan flavonoidler içeren enginar, karaciğerdeki do-kuların ve hücre zarlarının içinde meydana gelen oksitlenmeyi azaltır. Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı böbreklerin çalışmasını düzenler, vücuttaki istenmeyen sıvıların atılmasını ko-laylaştırır. İçerdiği kuarsetin, rutin, gallik asit ve sinarin sayesinde kanser, kalp hasta-lığı, yüksek kolesterol gibi önemli hastalıklardan vücudu koruyan enginar, içerdiği inülin adlı maddeyle, kandaki şeker düzeyini de düşürür. Ayrıca içerdiği potasyum, vücutta bulunan sodyum-potasyum dengesini olumlu etkileyerek, tansiyonu denge-de tutar. Karın ağrısı, mide bulantısı, şişlik hissi, iştah kaybı gibi sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Mide ve bağırsakları temizler, romatizma şikayetlerini azal-tır. Yağ oranı düşük olduğu için diyet yapanlar için vazgeçilmez bir gıdadır. Vücut hücrelerini yenileyerek yaşlanmayı da geciktirir.” bilgisini verdi.

EN BÜYÜK FAYDASI YAPRAKLARINDA
     Enginarın yaprakları ile birlikte tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Fa-dıloğlu, nasıl tüketilmesi gerektiğini ise şöyle anlattı:
     “Enginarın taç yapraklarında, gövdesine oranla 8 kat daha fazla sinarin bulunur. Sina-rin, kolesterolün düşmesine ve sindirim sistemine katkıda bulunur. Bu neden-le enginarın yaprakları ile birlikte tüketilmesi sağlık açısından daha faydalıdır. Sinarin ayrıca safra üretimini uyarmak için kullanılırken, yağların sindirilmesini de sağlar. An-cak safra taşı olan kişiler enginar yaprağını dikkatli kullanmalıdır. Zeytinyağlı enginara iç bakla, havuç, patates ilave ederek besin değerini ve lezzetini arttırabilirsiniz. Ayrı-ca etle pişirerek protein değerini arttırabilirsiniz”

BİR ENGİNARA BİR TATLI KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI YETER  
     “Enginarın faydalarını muhafaza edebilmesi için doğru şekilde hazırlanıp tüketilmesi-ne dikkat edilmelidir. Uzun süre pişen sebzelerde vitamin kaybı fazla olduğundan hafif diri bırakılmalı,  pişirme süreleri uzun tutulmamalıdır.  Enginardaki A vitamininin vücutta kullanılabilmesi için bir miktar zeytinyağı gerekir. Ortalama bir enginar başına bir tatlı kaşığı yağ yeterlidir. Bu şekilde yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılması mümkündür”


+ Benzer Haberler
» Rakamlar kritik seviyelerini koruyor
» ESHOT tek seferde 364 otobüs alacak
» Rusya’nın uçuş kısıtlaması turizmcilerin planını bozdu
» Savunma sanayindeki büyüme katlanarak sürecek
» Demir-çelik sektöründen 6.8 milyar dolarlık ihracat
» Engelli aileleri için kurulacak Ebeveyn Merkezi, Türkiye’ye örnek olacak
» Karşıyaka’da yasa dışı hurdacılara izin yok
» Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü araç kiralama hizmeti alacak
» Türk Telekom ile şehirler daha verimli
» Petrofer, endüstriyel yağ sektöründe pazar lideri


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 17.04.2021
  Ticaret 16.04.2021
  Ticaret 15.04.2021
  Ticaret 14.04.2021
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni