• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Düğün çerezlerine talep azaldı

10 Ağustos 2020 Pazartesi 12:00
12
14
16
18

   ► Düğün çerezlerinin her bölgedeki kuruyemişçinin cirosuna renk katan, masraflarını kısmen çıkardığı bir kaynak olduğunu belirten  İzmir Ticaret Odası Kurutulmuş Meyveler ve Çerezler Grubu Meclis Üyesi ve Kardeşler Kuruyemiş Genel Müdürü Muhammet Ali Altınışık, “Normalleşme sürecinde kuruyemiş satışı bizler için tatmin edici seviyede değil” dedi.

     Vatandaşların korona virüs salgını sonrası düğün ve kına gecesi organizasyonlarının yerine sadece nikah gibi sade törenlere yönelmesi çerez tüketimine olan talebe de yansıdı. Korona virüs salgını kapsamında alınan önlemlerin ardından düğün ve kına gecesi organizasyonlarında davetli sayısının az olması ile çerez tüketimi oldukça düştü.
     Geçtiğimiz yıl her gün onlarca kişinin düğün çerez için almak için kuruyemişçilere geldiğini kaydeden İzmir Ticaret Odası Kurutulmuş Meyveler ve Çerezler Grubu Meclis Üyesi ve Kardeşler Kuruyemiş Genel Müdürü Muhammet Ali Altınışık, “Şimdi artık haftada bir kişi düğün için çerez almaya geliyor. Genellediğimizde geçtiğimiz seneye göre bu yıl düğün çerezi talebi yüzde 80 oranında düştü. Talep oldukça zayıfladı. Çünkü düğün organizasyonlarının birçoğu nikaha kaydı. Talep düşüklüğü sadece düğünlerin sayısının azalmasından da kaynaklanmıyor. Düğünlerdeki davetli sayısının azalmasının yanı sıra, halkın bütçesi de bu konuda etkili oldu. Dolayısıyla tüketim geçtiğimiz senelerin çok altında seyrediyor” diye konuştu.

“Haziran ayında bocaladık”
     Normalleşme sürecinin kuruyemiş sektörüne yansımalarını değerlendiren Muhammet Ali Altınışık, “1 Haziran itibariyle yeni normalleşme sürecine başladık. Yaz mevsimiyle havaların ısınması ve artan sıcaklıklar nedeniyle kuruyemiş tüketiminde azalma oldu. Öte yandan haziran döneminde turizm alanında faaliyet gösteren işletmelerin, otellerin, turistik restoranların ve kafelerin birçoğu açılmamıştı. Haliyle satış alanı oluşabilecek bir alanımız olmadı. Ayrıca bu ay düğünler de yapılmadı. Dolayısıyla haziran ayında normalleşsek de bu sebeplerden dolayı satışlarımızda muaf olduk. Turist yok, havalar sıcak, mekanlar açık değil, düğünler yapılmıyor... Dolayısıyla haziran ayında bocalama yaşadık. Bir anda yoğun bir tüketimden durağan bir tüketime geldik. Cidden bu süreçte durma noktasında bir tüketim ile karşı karşıya kaldık” ifadelerini kullandı.

“Yeni normalleşmenin bedelini ödüyoruz”
     Temmuz ayı itibari ile düğünlerin başlamasının sektöre kısmen hareketlilik kattığını dile getiren Altınışık, “Temmuz sonu Kurban Bayramı’nın olması ile sektörde bir nebze hareketlilik yaşadık. Düğünler ise kısmen hareketlilik kattı. Otellerin de faaliyete geçmesiyle bir önceki aya göre temmuz ayını daha iyi geçirdik. Bu gelişmelere rağmen temmuz ayı içerisindeki durum beklentinin çok altında oldu. Bunun sebebi ise turizm ve eğlence sektörü. Yeni normalleşmenin bedelini ödüyoruz. Çünkü bu zaman zarfında otellerin birçoğu tam kapasite dolu değildi. Öte yandan yaz dönemi olduğu için daha çok içecek, dondurma grubu daha rağbet gördü.

     Dolayısıyla çerezi ikinci plana attı. Bize temmuz ayında enerji veren şey düğün çerezleri oldu. Fakat düğün çerezlerinde tüketim ise geçtiğimiz yıllara göre oldukça düştü. Maddi zayıflık sebebiyle de eskiye göre düğün çerezi talebi yok. Düğün yapacak olan kişilerin büyük çoğunluğu nikah yapmaya yönlendi. Nikah yapıldığı için ikram yapılmadı. Zaten pandemi nedeniyle de düğün salonları tam kapasite doldurulamıyor. Düğün yapacak kişilerin sayısı düştüğü gibi düğüne katılan misafirlerinde sayısı düştü. Az kişiye az çerez alındı ya da hiç çerez alınmadı. Düğün çerezleri her bölgedeki kuruyemişçinin cirosuna renk katan, masraflarını kısmen çıkardığı bir kaynak. Dolayısıyla biz de bu sürecin bedelini ödedik. Normalleşme sürecinde kuruyemiş satışı bizler için tatmin edici seviyede değil” şeklinde konuştu.

“Kuruyemiş fiyatları normalleşme döneminde değer kaybetti”
     Pandemi süreci başında çerez talebinin çok arttığı ve arzın tam olarak karşılanamadığını aktaran Altınışık, “Fiyatlar zaten fahiş derecede yükselmişti. Zaten dünya piyasalarında emtia fiyatlarında çok ciddi bir gerileme oldu. Bu durum Kuruyemişte her ürünün fiyatını değiştirmedi ama bazı ürünlerin fiyatları da çok ciddi oranda fark etti. Örneğin badem yaklaşık yüzde 20 oranında düştü. Ama bu oran ABD’de düştü. Bademde de ABD global pazarın yöneticisi olduğu için ABD’deki fiyat düşüşü bütün sektörü ve bütün badem grubunu etkiledi.

     Ayrıca endüstriyel sektörde ceviz talebi olmadığı için endüstriyel ürün gruplarında da kayıplar yaşandı. Özellikle ceviz ve yer fıstığı grubunda düşüş yaşandı. O yüzden bademdeki fiyat düşüşü bazı ithal ürün gruplarında da düşüşe neden oldu. Buna rağmen direnen hala fiyatı yüksek olan ürün grupları da var. Bu ürünlerinde de fiyat artışı durdu diyebiliriz. Genelleme yaptığımızda kuruyemiş fiyatları normalleşme döneminde ciddi oranda değer kaybetti. Bunun sebebi de pandemi dönemindeki kısıtlamaların bitişiyle beraber tüketimdeki ciddi düşüş doğal olarak talebi azalttı. Arz talebi karşılayacak boyutta olunca fiyatlar geri geldi” diye konuştu.
 


+ Benzer Haberler
» Bu kış balık herkesi doyuracak
» İzmir’deki kuaförlerde kan kaybı
» Gemi geri dönüşümde kira sözleşmesi engeli
» Üretim yapan ihracatçı yabancının radarında
» Yeni normalde sınavlara çevrim içi hazırlık
» Daldaki kivinin yüzde 40’ı satıldı
» Çiçekçilik sektöründen devlet desteği talebi
» Konutta kronikleşen talep sürüyor
» “Çimentoda maliyetine ihracat dönemi”
» Cari açığın ilacı küçükbaş hayvancılıkta


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 26.09.2020
  Ticaret 25.09.2020
  Ticaret 24.09.2020
  Ticaret 23.09.2020
  Ticaret 22.09.2020
  Ticaret 21.09.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni