• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Kariyer  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Dr. Yusuf Yıldırım ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
09/01/2018 15:51
Kötü Kolesterol Kış Aylarını Seviyor

Dr. Yusuf Yıldırım
İç Hastalıkları Uzmanı
Medical Park Bahçelievler Hastanesi

     Yazın havanın sıcak olması ister istemez insanın iştahını azaltır. Ağır gıdalar, terlemeyi artırıp kişinin konforunu bozduğu için çok fazla tercih edilmez. Ancak kışın durum tam tersine döner. İnsanlar ağır yemekler tüketmeye daha meyilli olurlar. Bu da vücuda harcayabileceğinden daha fazla enerji almamıza sebep olur ve fazla gelen enerji yağa dönüşür. Artan yağ oranı da doğal olarak kolesterolü yükseltir.

     Kolesterol her insanın kanında olması gereken bir maddedir. Beslenme eksikliği olanlarda, zafiyet geçirenlerde kolesterol değerleri çok düşer ve bu da tehlikeli bir durumdur. Kolesterol düzeyini değerlendirirken, hastanın ek bir hastalık durumunun olup olmadığını göz önünde bulundurulur. Sağlıklı bir insanda LDL kolesterol dediğimiz, halk arasında kötü huylu olarak bilinen kolesterolün üst sınırı 200’dür. Sağlığında hiçbir risk faktörü, şekeri, kalp hastalığı öyküsü olmayan hastalarda LDL kolesterolü 200’e kadar normaldir. Eğer hastanın şeker, kalp veya damar hastalığı varsa, kolesterol düzeyini 70’e kadar indirmek gerekir. Cinsiyetine yönelik bir takım genetik faktörlere dayalı olarak kadınlar, erkeklere oranla kolesterol artışına daha yatkındır. Kadınların beslenme alışkanlıkları ve tatlıya olan düşkünlükleri de kolesterole zemin hazırlar.

     Ambalajlı ürünler, koruyuculardan yapay karbonhidratlara bir sürü yapay madde içerir. Bunlar da doğal olarak vücudumuza zarar verir ve metabolizmamızı bozar. Vücudumuz doğal olan gıdaları sindirip, sağlıklı bir şekilde kana karışmasına uygundur. Yapay olan gıdalar vücuda girdiği zaman hormonal dengemiz bozulur. Aşırı insülin üretimine sebep olur. Bu etkenler de yağlanmaya yol açar. Başta cips ve bisküvi olmak üzere, ambalajlı ürünleri çok fazla tüketmemek gerekir. Çikolata diğer abur cuburlara oranla daha sağlıklı olarak kabul edilir. İçerisinde daha az katkı maddesi konulan çikolata türlerinden ölçülü olarak tüketebilirsiniz. Ancak özellikle bisküvi, kraker, cips gibi ürünlerdeki yağlar, raf ömrünü uzatmak için kullanılan katkı maddeleri vücudun metabolik faaliyetlerini bozar.

Orta tempoda 10 bin adım şart!
     Yatmadan önce yenilen bir paket cips, bir paket bisküvi, bir şişe kola ya da meyve suyu alacağımız 1000-1200 kaloriye denk gelir. Akşam vakti çok hareket etmediğimiz ve uykuda da çok fazla kalori harcamadığımız için, harcayacağımız maksimum kalori 200-300’dür. Geriye kalan 900 kaloriyi vücut mecburen depolamak zorundadır. Bu kaloriyi yakmak için de için de minimum, orta tempoda, 10 bin adım atılmamız gerekir. Kolesterol daha çok masa başında çalışan kişilerde görülür. Günlük 5 bin adımdan daha az atanlarda, fast food tarzı beslenenlerde ve gençlerde adölesan çağı dediğimiz (12- 16 yaş) döneminde görülebilen bir durumdur. Tamamen bozuk beslenme tarzı ve egzersizden uzak bir hayat süren herkeste kolesterol yüksekliği karşımıza çıkabilir. Özellikle alkol kullanan kişilerde kolesterolün olumsuz etkisi iki katına çıkar.

     Kolesterolün yoğunluğu kan akışını bozar. Bu da; halsizlik, yorgunluk, baş arkasında yanma, baş arkasında uyuşma, ellerde ve ayaklarda yanma gibi şikayetler yaratır. Bu tarz şikayetleri olanların mutlaka kolesterol değerleri kontrol edilmelidir. Kolesterol hastalarında belirti vermeyen bir hasta grubu da vardır. Rahatsızlık, yaptığı ikinci etkilerle karşımıza çıkar. Asıl korktuğumuz nokta hastalığın; damar yağlanması, damarlarda daralma, kalp krizi ve tansiyon seviyelerinde olmasıdır. Erken dönemde kolesterol rahatsızlığını tespit edip, müdahale ettiğimiz, ilaçtan önce yaşam değişikliği yaptığımız hastalarda risk azalır. Ama kolesterol şikayeti uzunca dönem devam edip hasta müdahale etmediyse bu durum karşımıza; tansiyon, şeker ve kalp hastalığı olarak çıkar.

     Kolesterol, vücudun damar ağında ciddi problemlere neden olduğu için ilerleyen dönemlerde beyin damarlarındaki problemlerden, bilek damarlarındaki problemlere kadar pek çok organda olumsuz etkilere neden olabilir. Yüksek kolesterol kalp hastalarında da çok tehlikeli bir durumdur. Yüksek kolesterolü olan bir kişinin profiline baktığımızda, tipik bir kalp hastası profili oluşturduğunu söyleyebiliriz.

     Hastalara hiç önermememize rağmen, mutlaka bir pasta, kurabiye yiyeceklerse, evde kendilerinin yapmalarını tavsiye ediyoruz. Pasta, kurabiye gibi yiyeceklerin; bilinen, güvenilen ürünlerle yapılması, vücuda alınan zararı azaltacaktır. Ambalajlı ürünlerde kullanılan glikoz şurubu gibi ürünlerin zararlı etkilerine nazaran evde kullandığımız şeker çok daha az zararlıdır. Hazır cipslere alternatif olarak da, patatesten veya mısırdan az yağ kullanarak ev yapımı cips hazırlanabilir. Bu da raf ömrü uzatılmış gıdalardan kesinlikle çok daha sağlıklıdır. Bunları tüketmek yerine en doğrusu, meyve kurularını tercih etmektir. Hiçbir işleme uğramadan, doğal yollardan kurutulup, suyu çekilip saklanmış meyveler tüketilebilecek en sağlıklı atıştırmalıklardandır.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Gaziemir esnaflarından örnek proje: Açıkhava AVM

  Dijital dönüşümün katma değeri: 10 yılda 23,8 trilyon dolar

  Robot Sophia Anadolu Sigorta güvencesiyle Türkiye’ye geldi

  STK’ların dijital dönüşümü dünyayı değiştiriyor

  Dijital bahar temizliği için 7 ipucu

  Türkiye Vodafone Vakfı geleceğin kod yazarlarıyla buluştu

  TAİDER ‘Kuzey Yıldızı Projesi’ni konuştu

  Türkiye’de “hesaplı” nüfus oranı fırladı

  Aksa Enerji Madagaskarlı Jirama’nın santralini işletecek

  Koçtaş’ın dijital dönüşümüne ödül

  2025’te dijital ekonomi 23 trilyon dolar olacak

  Karşıyaka Çocuk Şenliği muhteşem bir şölenle başladı

  Buca zabıtasından ‘Pazar’ denetimi

  KNK’ya bir ödül daha

  Kalkınmanın anahtarı yerel yönetimlerde

  Görme engellilere Braille alfabesi kullanılarak hazırlanan özel menü

  Ambalaj sanayicileri Plastpak Fuarı’nda sektör profesyonelleriyle buluştu

  Maxion Jantaş Busworld İzmir’de görücüye çıktı

  Kerim Tokyo’ya koşuyor

  Büyükşehir’den Kordon’da “renkli” kampanya

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 24.05.2018 - 10:00

  SU ÜRÜNLERİ HAL FİYATLARI

  SEBZE-MEYVE HAL FİYATLARI

  20 Nisan 2018 Tarihli ve 30397 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  76 yılı geride bırakıyoruz

  KONAK VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN İLANEN TEBLİĞ

  İzmir için özel proje zamanı

  EZZİB’de ikinci Davut Er dönemi

  “Dizel araçlar 10 yılda yüzde 356 arttı”

  Tarımsal işletmeler, %25,9 ile 20-49 dekar işletme büyüklük grubunda yoğunlaştı

  İnönü Mahallesi Pazaryeri’nin temeli atıldı

  ARAÇ KİRALAMA-NAKLİYE-TAŞIMACILIK-SERVİS

  MÜTEFERRİK

  İş dünyası, “Ekonomik refah” dedi

  HARİTA-PLAN-PROJE

  YAKIT-AKARYAKIT

  İNŞAAT

  EİB’nde ikinci Eskinazi dönemi

  Egeli konfeksiyon ihracatçılarında yeni başkan Sertbaş

  Veri saldırılarına karşı şirketler nasıl korunmalı

  Beypak’ın yeni tesis yatırımı

  Vodafone Akıllı Şehirler Online Platformu Global ödülleri topladı

  Yılın Seçilmiş Ürünleri sahiplerini buluyor

  Akbank’dan girişimciliye destek

  Finansman sıkıntısına rağmen imalat sanayi iyimser

  Türkiye’de 22 milyondan fazla çocuk var

  Genel Veri Koruma için geri sayım sürerken global şirketler kaygılı

  Veri sızıntılarının kaynağı oltalama saldırıları

  Şirketlerin teknoloji ihtiyacını çalışan Y kuşağı belirliyor

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 20.04.2018
  Ticaret 19.04.2018
  Ticaret 18.04.2018
  Ticaret 17.04.2018
  Ticaret 16.04.2018
  Ticaret 14.04.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni