• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Dondurulmuş gıdalar besin değeri açısından zengin

24 Kasım 2020 Salı 14:00
12
14
16
18

Dondurulmuş gıdalar besin değeri açısından zengin

           HABER MERKEZİ      
     Taze sebze ve meyve sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi. Onları en taze haliyle tüketmek de bir o kadar önemli. Ancak meyve ve sebzelerde besin değeri kaybı, dalından kopartıldığı anda başlıyor ve bunların soframıza kadar olan yolculuğu süresince devam ediyor. Meyve ve sebzeleri taze saklamanın en iyi yöntemi ise yüksek teknolojiyle şoklamak; yani çözüm dondurulmuş ürünlerde…

     Dalından koparılan meyve sebzelerin satış noktalarına, oradan da soframıza ulaşana kadar en az 7 günlük bir yolculuğu var. Bu yolculuğu sırasında da besin değerini kaybetmeye devam ediyor. Dondurulmuş gıdalar ise tesislerin hasat alanlarına yakın kurulması sayesinde, ürünlerin en fazla 8 saat içerisinde şoklanmasıyla üretiliyor. Uygulanan yüksek teknoloji de, ürünlerin besin değerini kaybetmeden dondurulmasını sağlıyor. Besin değerini kaybetmemesi ve güvenilirliği ile diyetisyenlerin de tavsiye ettiği dondurulmuş gıdalar, pratikliği ve derin dondurucuda saklanabilme özelliği ile de hayatı kolaylaştırıyor.

Evdeki ‘dondurma’ besin değerlerinin kaybını önleyemiyor
     Gıdaların besin değerlerini kaybetmeden tüketilmesinde ve sağlıklı bir şekilde saklanmasında en güvenilir yollardan birinin dondurma işlemi olduğunu söyleyen Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, “Dondurulmuş gıda denince ilk akla gelen alışageldiğimiz evde dondurma yöntemi. Halbuki yavaş gerçekleşen ev tipi dondurma esnasında meyve ve sebzelerin hücre zarı çatladığı için ürünlerde besin değeri kayıpları maalesef engellemez.

     En iyi dondurma işlemi ise aslında marketlerden satın aldığımız dondurulmuş gıdalara uygulanan “Tek Tek Hızlı Dondurma” IQF (Individual Quick Freezing) yöntemiyle yapılandır. Bu işlemde meyve ve sebzeler -40 derecede şoklanır ve ürünlerin merkez sıcaklığı 5 – 8 dakika gibi kısa bir sürede -18 dereceye düşer. Bu işlem sayesinde hücre zarı çatlaması engellenir, besin değeri kaybının önüne geçilir. Böylelikle hiçbir koruyucu maddeye gerek olmadan, meyve sebzeler, besin değerini raf ömrü süresince güvenle koruyor. Hatta yapılan bilimsel araştırmalar, dondurulmuş meyve sebzelerdeki besin değerinin tazelerden bile daha yüksek olduğunu gösteriyor. Çünkü taze ürünler, tarladan sofraya ulaştığı süre içerisinde besin değerinin bir kısmını kaybetmiş oluyor.” dedi.

Pandemide önemi artıyor
     İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde, alışveriş sıklığını azaltmaya yardımcı olacak ve besin değerini koruyacak şekilde daha uzun süre saklanabilecek gıdalar ön plana çıkıyor. Dondurulmuş gıdalar da bu avantajlarıyla alışveriş listelerinde daha çok yer almaya başlıyor.


+ Benzer Haberler
» Dijitalleşme kalkınmanın lokomotifi olacak
» “Türkiye’nin birinci önceliği fiyat istikrarı olmalı”
» Pakdemirli: Lisanslı depo şirketi sayısı 126’ya ulaştı
» Güney demiryolu koridoru hareketleniyor
» DB’den ‘organize’lere sürdürülebilirlik desteği
» Petkim, kimya sektöründe Ege’nin ihracat şampiyonu
» Acil durum çantaları dağıtıldı
» Çeşme Belediyesi sokak hayvanlarını koruyor ve tedavi ediyor
» Bölgenin uluslararası buluşması, süs bitkileri sektörünü 2021 hedeflerine taşıyacak
» İzmir’in turizm stratejisi sanalda tanıtılıyor


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 27.01.2021
  Ticaret 26.01.2021
  Ticaret 25.01.2021
  Ticaret 23.01.2021
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni