Candemir: 36 trilyon dolarlık döngünün %1’iyiz
.png)
HABER MERKEZİ
Pandemi döneminde İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD)’nin gerçekleştirdiği eğitimler kapsamında İZİKAD Akademi Eğitimleri’nin yeni konuğu, ‘Küresel Pazar Araştırması ve İhracat’ sunumuyla Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aykan Candemir oldu.
‘Küresel Pazar Araştırması ve İhracat’ sunumuyla İZİKAD üyeleriyle buluşan Doç. Dr. Aykan Candemir, İZİKAD üyeleri ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki şapkası olduğunu belirten Doç. Candemir, “Hem akademisyen olarak hem de KOSGEB Yurtdışı Pazar Destek Programı Kurulu Üyesi olarak iki pencereden küresel pazarlara bakmaya çalışacağım. Küreselleşmeye bağlı olarak malların, hizmetlerin ve paranın serbest dolaşmaya başlamasıyla birlikte çok farklı bir ekonomik dünya var. 36 trilyon dolar civarında bir döngünün içindeyiz. Ancak maalesef Türkiye olarak sadece yüzde 1 kısmında varız” dedi.
“Pazarı doğru tanımalı”
Küresel pazar araştırmasının başlangıcının anlamlı bir bölümleme yapmak olduğunu vurgulayan Candemir, “Pazar araştırması yaparken bölünmeme, konumlandırma ve planlama yolunu izlemek gerekli. Pazarı doğru tanıyacaksınız ki o pazara yönelik üretim yapabilesiniz” dedi. Kalite ve fiyatlandırma ile rekabet edilemediği noktada kaliteli hizmet ile müşteri ve pazar kazanılabileceğini söyleyen Candemir, “Şöyle bir örnek vereyim, ürününü pazarlarken ‘Çinliyi göremiyorsun, İtalyan’ı göremiyorsun ama ben buradayım, bozulursa bana ulaşacaksın ve ben sorununu çözeceğim’ diyen bir üreticinin bu hamlesi doğru bir konumlandırma örneğidir. Pazar payını arttıran sadece kalite ya da fiyat değildir” diye konuştu.
“Pazar ve pazarlama araştırması farklı”
İletişimin de pazarlama ve pazar payını arttırmada önemli bir noktayı oluşturduğunu söyleyen Candemir, “Yeni iletişim modelinde internet büyük bir yer tutuyor. Dolayısıyla artık geleneksel iletişim bütünleşik iletişime dönüyor. Firmaların da bu işin orkestrasyonunu verimli yapması gerekli” dedi.
Temelde uluslararası pazarlara girilecekse iki noktanın çok değerli olduğunu vurgulayan Candemir, “Biri pazar araştırması, diğeri pazarlama araştırmasıdır, ikisi farklıdır. Pazar araştırması genelden özele doğru yapılır. Pazarlama ise bölge ve ülkeyi belirledikten sonra oraya hangi ürünü, hangi fiyata, nasıl dağıtacağız ve nasıl iletişimini kuracağız, onun üzerine yapılıyor. Büyük firmaları dışarda bırakırsak genelde ikisinden birini eksik yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
“İhracatın ayrıntılarını bilmeliyiz”
Toplantıda konuşan İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin ise günümüz şartlarında küreselleşmeye bağlı olarak ihracatın son derece önemli ve değerli hale geldiğini belirterek, “İhracat hem ülkemiz için hem de firmalar için büyük bir imkan tanıyor. Bunu doğru bir şekilde yapabilmek için küresel pazar araştırması yapmak ve ihracatın tüm ayrıntılarını bilmek gerekiyor. Bu eğitimimizde bu alanın uzmanı Doç. Dr. Aykan Candemir’i konuk etmek istedik” diye konuştu.