• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Arılar ‘bal’ yapamıyor

10 Temmuz 2021 Cumartesi 13:00
12
14
16
18

Arılar ‘bal’ yapamıyor


   ► Sektör temsilcileri, yıl sonunda hem bal üretiminde hem de arı nüfusunda yaklaşık yüzde 70 kayıp beklediklerini ifade ettiler.

           YAĞMUR ÖNGÜN      
     Küresel ısınma ile yaşanan kuraklık arıcılık sektörünü zor durumda bıraktı. Bu yıl yağışların bir önceki yıla göre yüzde 66 azalması, arıların bal üretememesine neden oldu. 2021 Nisan ayında kuraklığın artmasıyla çiçeklerin azaldığını ve polen kıtlığının olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, yıl sonunda hem bal üretiminde hem de arı nüfusunda yüzde 70 civarında kayıp beklediklerini ifade ettiler. Sektör temsilcileri, kuraklık dışında orman yangınlarının önüne geçilmediğini belirterek geçen yıl çam ve çiçek balında düşüş yaşandığını dile getirdiler.

“Sıcaklığın etkisiyle arılar ölüyor”
     Geçen yıl Mayıs ayında yaşanan aşırı sıcaklığın etkisiyle çam balında yüzde 99 kayıp yaşandığını aktaran İzmir İli Arı yetiştiriciler Birliği İkinci Başkanı Ramazan Keklik, “Bu başlı başına arıcılık için bir zarar oldu. Hem kazancımız olmadı hem de kışa arılar balsız girdi ve çok arı ölümleri oldu. Sıcaklığın aniden bastırmasıyla çamlardaki koşnil böceği dediğimiz bal veren böceklere büyük zarar verdi ve böcekleri yaktı. Başta Muğla, Aydın, İzmir olmak üzere Antalya, Manisa, Balıkesir, Çanakkale’de çam balı üretiliyor Sadece burada saydığım yerli arıcılar değil Kars, Gaziantep gibi Türkiye’nin her bölgesinden çam balı almak için gelen arıcılar var. Kuraklık nedeniyle geçen sene büyük mağduriyet yaşandı” dedi.

Kızılçamların kesimi çam balını üretimini bitiriyor
     Kızılçam ormanlarında ağaçların kesilmesinden dolayı mağduriyet yaşadıklarını dile getiren Keklik, “Biz bunun önüne geçemiyoruz. Bizi asıl mağdur eden ağaçların kesimi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne birçok kez dilekçe verdik. Kesilen ağaçlar palet fabrikalarına, talaş fabrikalarına çok ucuz fiyata satılabiliyor. Ancak bir çam ağacı bin liralık bal verebilir. Çam balı bir bizim ülkemizde ve Yunanistan’da var. Ancak Yunanistan’da çok az bulunur asıl olan bizim ülkemizde üretilendir.  Böyle giderse çam balı kalmayacak. Bölgelerden çamların damgalanıp kesim için hazırlandığına dair şikâyet geliyor. Onun için hemen dilekçe veriyoruz ama üç gün sonra o dağın başka bir yüzünden ağaçlar kesime hazırlanıyor” diye konuştu.

“İhraç edecek bal yok”
     İki yıldır ihraç edecek çam balı olmadığını belirten Keklik, “Geçen yıla kadar çam balının yüzde 30’unu ihraç ediyorduk. Bu yıl kuraklıktan dolayı gönderecek bal olur mu belli değil. En azından iç piyasaya kadar yetecek kadar balımız olsa. Tesislerde 1 yıl zor geçirdik, tedarikçilerimize bal bulmak için bütün üyelerimizin elindeki balı topladık anca bir yılı geçirdik.  Bir de maliyetler de arttı. Tek katlı boş kovan geçen yıl 130 TL iken şu an 220 TL ve neredeyse yüzde 100 zam geldi. Aynı şekilde mazot ve taşımacılık gibi maliyetlerde arttı” ifadesinde bulundu.

Gezici arılarda yüzde 50 rekolte kaybı
     Gezici arılarda dahi yüzde 50 rekolte kaybının yaşandığını söyleyen Food Honey Dış Ticaret firma yetkilisi Süer Gönüldaş, “Sıcaklık ve kuraklıktan ötürü arı, çiçek bulmakta zorlanıyor. Böylece bal üretimi ihracata da yansıyor. Ayrıca pandemi bal ihracatını çok etkiledi.  Avrupa ülkelerinden Almanya ve Macaristan’a bal ihracatı yapıyoruz ancak bu aya kadar hiç ihracat yapmadık. Maalesef bizim en büyük ihracatımız Suudi Arabistan’dı ancak 2 yıldır Türkiye’den ürün alması yasaklandığı için orada da ihracat yapamıyoruz” sözlerine yer verdi.

“Arıcılar desteklenmeli”
     Arıcıların desteklenmesi gerektiğine değinen Gönüldaş, “Arıcıların ne kadar süre destekleneceği ve böylece ne kadar ton ürün alınacağı, ihracatın nasıl arttırılacağıyla ilgili iyi bir plan yapılması gerekir. Bal fiyatları ülkemizde oldukça pahalı, ihracat yaparken diğer ülkelerle de rekabet etmen gerekiyor.  Bu nedenle arıcılara sübvanse verilmeli. Fuarlar ile tanıtım yapmak gerekiyor.  Ayrıca balın tek köylülerden alınmasına da karşıyım. Belirli kooperatiflerle sorumluluğu üstlenilmiş, test edilmiş ballar tercih edilmelidir. Balın kaliteli olup olmadığı çok zor anlaşılır. Balın denetlenmesi gerekir, arı hastalandığı zaman antibiyotik uygulaması yapılıyor. Arı o antibiyotiği bala kusuyor ve tüketicide o zehirli maddeden etkilenmiş oluyor. Her zaman marketlerden güvenilir olan ürünler tercih edilmeli. Çünkü Sahte bal üretenler var ve çok iyi bir balmış gibi satıyorlar” dedi.


+ Benzer Haberler
» Tütün Fonu kalktı ithalat kazandı!
» Besici mesleğini terk ediyor
» Otobüs firmalarından tavan fiyat tepkisi
» “Teknik eğitim revize edilmeli”
» "Yasa hayvan haklarını gözetmiyor"
» Pandemi makyaj alışkanlıklarını değiştirdi
» Eğlence sektörünün umudu Ekim’e kaldı
» “Camda 2 yıl içinde üretim fazlası olabilir”
» Küçük balıkçıların ağları boş kaldı
» Pandemide tarım makinaları ihracatı %100 arttı


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 24.07.2021
  Ticaret 19.07.2021
  Ticaret 17.07.2021
  Ticaret 16.07.2021
  Ticaret 15.07.2021
  Ticaret 14.07.2021
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni