• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Anıları bugüne taşıyanlar

08 Mayıs 2019 Çarşamba 07:00
12
14
16
18

   ► Gazozların at arabasıyla dağıtıldığı 1960 ve 70’li yıllarda İzmir’de yaklaşık olarak 41 gazoz üreticisi bulunuyordu.

     Gazozların at arabasıyla dağıtıldığı 1960 ve 70’li yıllarda İzmir’de yaklaşık olarak 41 gazoz üreticisi bulunuyordu. Yazlık sinemalarda, okul ve çay bahçelerinde bir kuşağın en büyük eğlencesi gazoz içmekti. Kadınların kafelerde daha fazla zaman geçirerek sosyalleştiği ve çocukların gazoz kapaklarıyla oyun oynayıp, gazozuna futbol maçları yaptığı yıllarda, İzmir’in gazoz tarihine adını yazdıracak bir çok gazoz üreticisi bulunuyordu.
     Günümüzde İzmir’in en eski gazoz markaları da dahil olmak üzere bazı firmalar yeniden üretim yaparak geçmişin izlerinin silinmesinin önüne geçiyor. Öte yandan yerel gazozları bulundurarak yeniden canlandıran ve yeni nesle gazoz kültürünü anlatan kafeler, çeşitli mecralarda reklamlarını sıkça gördüğümüz yeni gazoz firmaları da gazozla büyümüş bir kuşağı geçmişe götürüyor.

4 Mevsim ve Çamlıdağ 
     1923 yılında İzmir’in Bayındır ilçesinde Hasan Türkşen tarafından kurulan 4 Mevsim Gazozu, 1972 yılında ismini aldı. Hasan Türkşen’in oğlu İlhan Türkşen ve üçüncü kuşak olan çocuklarıyla işletmeciliğe devam ettiler. Menemen, Salihli, Akhisar, Balıkesir ve İzmir’e kadar uzanan bayilikleri vardı. Bugün Bayındır ve çevre köylerinde satışı yapılıyor. Bugüne kadar kalmayı başaran bir başka yerel gazoz Çamlıdağ ise 1949 yılında Kınık’ta Demirali Seçmen tarafından kurulan  Bergama’nın yerel gazozu ve şu anda mesleği devam ettiren Bilal Cücü’den alınan bilgiye göre, firma giderek büyüyor. Soma, Balıkesir, Akhisar, Dikili bölgelerinde bayilikleri bulunan firmanın işletmecisi Bilal Cücü, “Yeni nesilde bir nostalji arayışı söz konusu ve bu da yerel gazozları tekrar canlandıracak bir hareket. Makine kapasitemiz sebebi ile daha geniş kitlelere ve isteklere cevap veremiyoruz. Makine kapasitemiz sebebi ile daha geniş kitlelere ve isteklere cevap veremiyoruz. Bölgemizde, çocukluğunuzun gazozu ve herkesin dilindeki gazoz olarak nitelendiriliyoruz” dedi.

Çine’nin Madran Gazozu 
     Aydın’ın Çine ilçesinde uzun yıllar boyunca üretilen Madran Gazozu’nun üretimi 2004 yılında durdurulmasından sonra, gelen yoğun talep üzerine 2013 yılında üretimine yeniden başlanan Çine Madran Gazozu muz ve limon aromalı olarak üretiliyor. 

Neşen Gazozu 
     Söke’de üretildiği ve portakal aromasına sahip olan gazoz, aromasına rağmen şeffaf olması ile dikkat çekiyor. 

Hayal Gazozu 
     Manisa’nın gazoz diyarı Turgutlu’da üretilen Hayal Gazozu limon aromalı ve “Daima hayal içiniz” sloganı ile satılıyor. 

Kula Gazozu 
     40 yıllık bir geçmişe sahip Kula Maden Suları üretimi olan Kula Gazoz, doğal mineralli sudan üretiliyor. Portakal ve limon aromalı bu gazozun kapağı çevirmeli olduğundan dizayn olarak diğerlerinden farklı.

Aysu Gazoz 
     Denizli’de üretilen Aysu Gazoz’un kuruluşu 1990’larda başlamış fakat kurucusu Mehmet Hulusi Ay çocukluğunda gazoz fabrikalarında çalıştığından tecrübesi eskiye dayanıyor. 1970’lerde bayilik işinde çalıştıktan sonra kendi markasını oluşturmuş. Yenilebilen her türlü meyvenin gazozunu üreten firma, 10 farklı aromada gazoz üretiyor. 

Cem Gazozu
     Manisanın  Turgutlu ilçesinde 1950 yılından beri üretilen  ve ilk zamanlarında Gazoz şişesinin üzerinde Osmanlı sultanı Sultan Cemin Resmi ile baskılı olarak  üretilen eski ve köklü bir  Gazoz firmasına firmaya aittir

Dört Mevsim Gazozu 
     Manisa’nın başlıca gazozu olan frambuaz aromalı Dört Mevsim Gazozları, ilk olarak 1930 yılında Hüseyin Karakuş tarafından Akhisar’da üretilmeye başlamış. Bugün Karakuş ailesinin üçüncü kuşak temsilcilerinin başında olduğu Dört Mevsim Gazozları aynı tadıyla üretime devam ediyor.

Bozdağ Gazozu 
     Salihli merkezli Bozdağ Gazozu’nun üretimi 1950’lere dayanıyor. Bozdağ Gazozlarının başında üçüncü nesil olan Muharrem Güleryüz bulunuyor. Gazozlar Salihli’den çıkan kaynak suyuyla üretiliyor. Bu özelliği ile kendini birçok gazozdan ayıran Bozdağ’ın sade, portakallı ve kola üretimi de var.   

Zafer Gazoz ve Yeni Zafer Gazoz 
     Denizli’de üretilen Zafer Gazozu’nun geçmişi 1934 yılına dayanıyor. Mustafa Lütfi Özdemir’in kurucusu olduğu Zafer Gazoz üretimine Yeşil Denizli Zafer Gazozhanesi’nde başlamış, bugün ise işin başında üçüncü nesil olan torun Yavuz Özdemir bulunuyor. İki  gazozunda sade ve mandalina aromaları bulunuyor. 1990’lara gelindiğinde Mustafa Özdemir’in çocukları arasında anlaşmazlıklar çıkmaya başlamış. Bunun sonucu olarak da iki kardeş yollarını ayırması ile gazozlar Zafer ve Yeni Zafer olarak ayrılmış.

İzmir’in en eski gazozu: Su-Ga

     İzmir’in en eski gazoz şirketi ise Su-Ga’yı Nurettin Özertuğrul kurdu. Su-Ga, eski ismiyle İmren Gazozu’dur. İzmir’in en eski gazoz markalarından olan Su-Ga’nın kurucusu Nurettin Özertuğrul’un babası ve iki amcası Zülfikar Biraderler ismiyle Osmanlı döneminde gazoz üretiyordu. Nurettin Özertuğrul üretime 1945’te başladı. Nurettin Özertuğrul 16 yıl at arabasıyla gazoz dağıtmış, 50’li 60’lı yıllarda İzmir’in sayıları oldukça az olan ilk araçlarından birini alarak dağıtıma başlamıştır. 80 kuruşa bir kasa gazoz sattığı yıllarda, dağıtım yaptığı ilk aracını 6 aylık sıranın sonunda 7 bin 650 liraya aldı. Bir dönem Bornova Belediye Başkanı olan Özertuğrul, 21 yıl boyunca Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda Alkollü ve Alkolsüz İçki Sanayi Komitesi’nin başkanlığını da yaptı. 1970’li yıllarda Su-Ga’nın 120 çalışanı vardı. Ege Bölge’sinin bir çok iline dağıtım yaptı. Bugün ise, haftada iki kez üretim yapan Su-Ga’nın 12 çalışanı var ve yalnızca kahvehane, çay bahçesi gibi yerlerde tüketiliyor.

 

 

 

 

 

 

Huzurlu Cincibir geliyor

     İzmir’in ilk gazozlarından Huzur gazoz, Ramazan Baki’nin torunu Cemal Baki’nin çalışmaları ile bugün hala İzmir’in kahve kültürünün yüzde 80’ini karşılıyor. Geçmişi Baki ailesinin 1930’larda ürettiği gazozlara dayanan Huzur Gazoz’un kurucusu Ramazan Baki, 1956 yılında ise çok ortaklı Efes gazozu ile işe başladı ve 1970’li yılların başında kendi fabrikasını kurdu. Kervan ismini verdiği gazozu İzmir Zeytinlik ilçesinde üretmeye başladı. Ramazan Baki bir gazete manşeti “Türkiye’nin huzura ihtiyacı var” başlığından sonra Kervan ismiyle ürettiği gazozunun ismini “Huzur” koyuyor. Günümüzde hamam, kahvehaneler, çay bahçelerinde Huzur Gazoz bulunuyor. 2019 yılı bitmeden Huzur Gazoz, “Huzurlu Cincibir” ismi ile Cincibir’i yeniden canlandırmayı planlıyor.

Bitti...


+ Benzer Haberler
» Gazozun izleri hafızalardan silinmiyor
» Sinalko’dan bugüne; gazozun popülaritesi artıyor


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 14.10.2019
  Ticaret 12.10.2019
  Ticaret 11.10.2019
  Ticaret 10.10.2019
  Ticaret 09.10.2019
  Ticaret 08.10.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni