• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Kariyer  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE

589 milyon $’lık yemeği, gençlere anlattı

19 Mayıs 2017 Cuma 13:00
12
14
16
18

589 milyon $'lık yemeği, gençlere anlattı

   ► Yemeksepeti'nin CEO'su Nevzat Aydın, "Günde 600 bin kişi yine bizim aracılığımızla yemek yiyor. Lİstemizde 13 bin restoran var"

           NURETTİN BAKİ     
     Bir süre önce Delivery Hero tarafından 589 milyon dolara satın alınarak Türkiye internet ekosisteminin en büyük satışına imza atan Yemeksepeti'nin CEO'su Nevzat Aydın, İzmir Ticaret Odası'nın konuğu oldu. Gençlere girişimcilik deneyimlerin anlatan Aydın, internet sitesinin satıştan elde ettikleri paranın 27 milyon dolarını 114 kişilik Yemeksepeti çalışanıyla paylaştıklarını belirterek, "Hiç bir zaman tek başınıza başarılı olamazsınız. Ekibiniz iyiyse başarı hayal değil" dedi. Günde 200 bine yakın sipariş aldıklarını aktaran Aydın, "Bünyemizdeki 13 bin restoranı puanlıyoruz ve 3 kez ihtar alanı bir daha geri alınmamak üzere çıkarıyoruz" diye konuştu.

     İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Bilimpark ve Embryonix Teknoloji Transfer Odası tarafından düzenlenen Girişimcilik Sohbetleri'nin konuğu yemeksepeti.com internet sitesinin kurucusu ve CEO'su Nevzat Aydın oldu. İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ın yanı sıra İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar ve öğrenciler katıldı.
     Yemeksepeti.com internet sitesinin kurucusu ve CEO'su Nevzat Aydın, internette çok erken yaşlarda tanıştığını ve aklına ilk gelen şeyin bu alanda iş yapmak olduğunu söyledi. Aydın, "İnternette geçirdiğim sürenin 10'uncu dakikakasında yapacağım işin internet üzerinden yürütülebilir olmasına karar verdim. Çünkü bu teknolojinin insanların hayatını değiştireceğine inanıyordum. Okulum bitince yutrdışında master yaparken teknolojiyle ilgili eksiklerimi giderdim. Türkiye'ye döndükten sonra da yemeksepeti.com sitesini kurdum" diye konuştu.

     "12 ülkeye genişledik"
     İnternet sitesinde kendi alanında başarılı kişilerle ortaklık kurduğunu açıklayan Aydın, "2001'in Ocak ayında 4 arkadaş internet sitemizi açtık. Ama 2001 ekonomik krizinde yurtdışından dövizle aldığımız hizmetler alt üst olunca işlerimzin büyümesi 4-5 sene gecikti. Yaklaşık 6 sene boyunca sadece yatırım yaparak sitemizi geliştirdik. Sitemizin dünya üzerinden benzer modelinin olmadğını görünce yurtdışına açılma kararı verdik. Alman grupla birlikte çalışmaya başladık ama beklediğimiz atılımı göremeyince 2010 yılında Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde açıldık. Ardından 12 ülkede yemeksepeti.com'u genişlettik. İyi bir teklif gelince de 2015 yılında sitemizi devrettik" ifadelerini kullandı.

     "Birbirini çekemeyenler sitede buluştu"
     İnternet sitesini kurmadan önce restoranları ve kullanıcıları anlamak için anketler yaptıklarını açıklayan Aydın, "Müşteriden para almak yerine restoranlardan komisyon alıp çalışırsak başarılı olabileceğimizi gördük. Bu sistemde önemli olan hem kullanıcıların hem de restoranların size güvenmesidir. Aynı AVM'de yer almayan, birbirini çekemeyen iki firma bile yemeksepeti.com'da yer alabiliyor. Aradan 17 sene geçmesine rağmen halen aynı sistem kullanılıyor" dedi. İşin en zor tarafının 40 dakika içinde yemeği müşteriye ulaştırmak olduğunu kaydeden Aydın, "Zamanla yarışıyor olmanız gerek. Mesela ayakkabı siparişi verdiğinizde süre sıkıntısı yok ama yemekte 40 dakika içinde siparişi götürmezseniz bir daha siparişi vermek istemeyebilir" diye konuştu.

     Günde 200 bin sipariş
     Günde 200 bin civarında sipariş aldıklarını söyleyen Aydın, "Günde 600 bin kişi yine bizim aracılığımızla yemek yiyor. Lİstemizde 13 bin restoran var. Eğer bir restoran 3 kez ihtar alırsa yemeksepeti.com'dan çıkarılıyor. Başka isimle bir restoran açsanız bile tekrar yemeksepeti.com'a girmesine izin vermiyoruz. Ayrıca restoranın faturalarını geç ödemesi, müşterinin sorununun bizim istediğimiz şekilde sonuçlanmaması gibi problemler o restoranların çıkarılma sürecini hızlandırıyor. Çünkü bir kullanıcıyı kaybetmektense bir restoranı kaybetmeyi tercih ederim. O nedenle biz kendimizi kullanıcı tarafında tutuyoruz" ifadelerini kullandı.

     "Motoru değil siparişi çaldılar"
     Son iki ayda 40 milyondan fazla sipariş aldıklarını aktaran Aydın zaman zaman ilginç olaylar da yaşadıklarını kaydetti. Aydın, "Örneğin Buca'da sipariş götüren kuryenin motorundaki diğer siparişleri çalıyorlar. Ardından siparişlerin üzerindeki adreslere o yemekleri götürüp parasını alıyorlar. Bu bize çok ilginç geldi çünkü motoru değil siparişleri çalıyorlar" dedi.  

     “Girişimcilikte büyük bir patlama yaşandı”
     Henüz yolun başında olan girişimciler ile deneyimli girişimci ve yatırımcıları bir araya getirmek üzere “Girişimcilik Sohbetleri” Konferansı serisini başlattıklarını dile getiren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Konferans serimize; ülkemizin en büyük başarı hikayesine imza atılan “yemeksepeti.com”un hikayesi ile başlıyoruz. Çünkü Sayın Nevzat Aydın’ın göstermiş olduğu başarı, birçok girişimcinin dikkatle incelemesi gereken bir hikaye.  Kendisi internetin çok fazla bilinmediği bir dönemde büyük bir risk alarak bir işe atıldı. Pazara ilk giren olma avantajını sonuna kadar kullandı. Kendi segmentinde bir marka haline geldi. Ve Delivery Hero’ya 589 milyon dolara satıldı.  Çok ses getiren bir exit oldu. Ayrıca, buradan kazandığı paranın, 27 milyon dolarını 140’ın üzerinde çalışanına dağıttı.  Nevzat Aydın hala aktif olarak Yemeksepeti’nin başında, CEO olarak görevde. Geleceği gençler inşa edecek. O nedenle gençlerimiz için ne yapsak azdır” diye konuştu.

     “500 bin TL girişimcilik bütçemiz var”
     Şu anda yatırımcı ve mentor olarak 110 üyelerinin olduğunu da söyleyen Başkan Demirtaş, “Özellikle üniversite öğrencilerimizden başarılı girişimciler çıkartıyoruz. Oda olarak, İnovasyon ve Girişimcilik Teşviği veriyoruz. Bütçemiz 500.000 TL. Her girişimci için karşılıksız 50.000 TL. 128 başvuru oldu. Heyecan verici, yaratıcı projeler var. Projeler şu anda Kurul Değerlendirme aşamasında. Ülkemizin kurtuluşu bilim ve teknolojide dedik.  O nedenle Teknopark kurmaya karar verdik ve İzmir Bilimpark’ı kurduk. İTOB Organize Sanayi Bölgemiz ile İzmir Ekonomi Üniversitemiz, iş dünyası ve sanayi ile iç içe olan bir kurum. Üniversite ve özel sektör kuruluşları arasında işbirliği oluşturulmasında bir diğer önemli aktör de Teknoloji Transfer Ofisleri. İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesindeki Embryoniks Teknoloji Transfer Ofisi çalışmalarını sürdürüyor. Yani bir dörtgen kurduk. Oda-Üniversite-Teknopark-OSB. Bu dörtgenin temelinde Odamız yer alıyor. Sanayi 4.0, geldi, şimdi 5.0’a geçildi. Uzaya uydu göndermeyi hedeflediğimiz bir dönemdeyiz. Geleceğin girişimcilikte olduğunun bilincindeyiz” dedi.

 


+ Benzer Haberler
» MARBLE fuarının taşınması mantıklı değil
» ‘Fabrikaların fabrikası’ Ankara’da hizmete girdi
» Ekonomi yönetimi ve ihracatçılar ‘meydana’ çıkıyor
» Türkiye istihdamda Avrupayı geçti
» AB ile ilişkiler dondurulmadı, mali yardımlar kısıtlandı
» Tüketici güven endeksi 67,3 oldu
» 3 bin 250 limancı dünya standartlarında eğitimle ‘kalifiye’ oldu
» TED İzmir Koleji, Alaçatı’da Cumhuriyet Koşusu düzenliyor
» TÜGİAD Ege Şubesi Anıtkabir’de
» “Muzda uygulanan %145,8’lik gümrük vergisi korunmalıdır”


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 24.10.2017
  Ticaret 23.10.2017
  Ticaret 21.10.2017
  Ticaret 20.10.2017
  Ticaret 19.10.2017
  Ticaret 18.10.2017
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni